La vida és més dolça sense sucre

Amb Angle Editorial he publicat el llibre La vida és més dolça sense sucre. La intenció del llibre és promoure una presa de consciència sobre el paper del sucre en la nostra alimentació. Es tracta d’un producte, el sucre, que no aporta res positiu a la nutrició, i els seus efectes –potenciats per l’elevadíssim consum– acaben esdevenint perjudicials per a la nostra salut.

cropped-capsalerasucre0.jpg

En el llibre intento exposar els arguments i les dades que tenim sobre el sucre i els seus efectes sobre el nostre cos i la nostra salut, per tal que cada persona decideixi, de forma conscient, si aquest producte ha de continuar formant part de la seva dieta. Les evidències científiques demostren que el sucre està vinculat a diversos processos, com la diabetis, la càries, l’obesitat, el TDAH, l’ansietat i moltes altres patologies. Però també és cert que el nostre cos està programat per enganxar-se al seu sabor dolç. Al llarg dels diversos capítols explico el procés metabòlic del sucre, els seus efectes nocius sobre el nostre cos –demostrats per diverses evidències científiques–, exposo les impactants dades de consum i el sucre ocult en la major part d’aliments processats, així com els trucs de la indústria alimentària per camuflar la seva presència en la majoria de productes. Finalment, proposo un seguit d’alternatives saludables –i no tant– per endolcir els nostres plats, repasso les característiques dels principals edulcorants naturals i artificials, i finalment proposo deu passos per desenganxar-se del sucre i els productes dolços. Un llibre pensat per tal que el públic generalista descobreixi aquesta cara més amarga del sucre. Per no fer un text pesat ni massa tècnic, hem optat per fer un llibre sense la llista inacabable de notes a peu de pàgina, però totes les afirmacions del llibre provenen d’estudis i treballs científics que podeu consultar en aquesta bibliografia específica.

Captura de pantalla 2015-09-30 a las 20.17.34

Una de les meves preocupacions és que els adults, –especialment els pares i els avis– siguin conscients del perill que suposa el sucre per a la salut dels nens. Si hom vol consumir sucre –o alcohol o tabac– és lliure de fer-ho sota la seva responsabilitat. Però els nens no són capaços de discernir el què els convé i són els pares els que haurien de prendre mesures per evitar jugar amb la salut dels seus fills.

Però tampoc es tracta d’encaparrar-s’hi. Millorar la nostra salut és a les nostres mans, cal ser-ne conscient i després ser constant. El què al principi pot semblar un esforç, acaba per convertir-se en un hàbit. En el fons, el secret per mantenir una bona salut consisteix en treure el sucre de la dieta, tenir una alimentació variada, i fer una mica d’activitat física. I encara que d’entrada pugui semblar difícil aconseguir-ho, amb una mica de força de voluntat podem treure el sucre de la dieta i alhora gaudir de nous matisos dolços d’altres productes. Si ho fem, aviat comprovarem com consumir cada cop menys sucre pot ajudar-nos ràpidament a millorar diversos aspectes de la nostra salut.